DSC_0272

BigData u finansijama i DeepLearning u poljoprivredi

Drugi DataScience meetup u Novom Sadu je protekao u sjajnoj atmosferi! Velika zainteresovanost publike za teme o kojima se govorilo, kao i sjajni predavači, učinili su ovaj meetup jedinstvenim. Organizacija je bila odlična, kao i prethodni put zahvaljujemo se Startit centru i firmi SmartCat iz Novog Sada koji su podržali održavanje ovakvog događaja.

Posetioci su imali priliku da čuju nešto više o fenomenu BigData u finansijama, kao i o primeni neuralnih mreža u poljoprivredi. Posetioci su bili vrlo zainteresovani da čuju kako je BigData analitika našla svoje mesto u oblasti finansija, profesor Miloš Božović je predstavio aktuelne trendove u toj oblasti kao i potencijalne benefite i opasnosti od globalnog procesa digitalizacije bankarskog sektora. Prof. Božović je govorio o procesu kreditiranja, analizi privatnih podataka sa društveniih mreža da bi se procenilo ponašanje korisnika, kriterijumima na osnovu kojih banke i osiguravajuća društva donose odluke vezano za svoje klijente, kao i o aktuelnom fenomenu kriptovaluta.

Početak predavanja BigData u finansijama

Početak predavanja BigData u finansijama

Najveće iznenađenje je izazvao primer gde je opisano kako su privatni podaci o korisniku sa društvenih mreža korišćeni u svrhu profilisanja klijenta i kako su pojedine korporacije odustale od toga tek nakon jako velikog pritiska javnosti da se takva vrste analiza obustavi. Pitanje koje ostaje bez odgovora svakako jeste koliko je zapravo takva praksa prekinuta i da li se i dalje diskretno odvija u pozadini nekih drugih procesa. Takođe, goruće pitanje o vrednosti kriptovalute i trendu njenog rasta skrenulo je pažnju publike i diskusija se nastavila i u toku pauze za osveženje.

Nakon kratke pauze za osveženje i diskusiju, posetioci su imali priliku da čuju interesantnu priču o primeni neuralnih mreža u poljoprivredi.

Priprema za drugo predavanje

Priprema za drugo predavanje

Željana Sarić, naša mlada koleginica i perspektivni istraživač u Institutu BioSens, predstavila je dve naizgled nespojive teme, neuralne mreže i poljoprivredu! Željana je pričala detekciji klasova pšenice na slikama primenom dubokih neuronskih mreža. Posebno je interesantno to što su za analizu korištene slike napravljene termalnom kamerom! Željana je pričala o tehničkim ali i konceptualnim izazovima koji postoje u ovakvoj vrsti analitike koja je još uvek u razvoju. Takođe, bilo je reči o tome kako može manuelno da se napravi baza za obuku mreže koja bi bila u potpunosti prilagođenja problemu koji se analizira.

Neuralne mreže u poljoprivredi

Neuralne mreže u poljoprivredi

Nakon drugog predavanja usledilo je druženje uz piće i dobru atmosferu. Predavanja su ostavila značajan utisak na slušaoce i mi sa zadovoljstvom ovom prilikom najavljujemo sledeći meetup za koji pripremamo nešto novo i neobično!