Data Science Meetup #24

Na 24. meetup-u, svoje iskustvo u Data Science-u sa nama dele dve veoma uspešne dame. Vidimo se 7.2. u 18:15, u Playground-u (http://icthubplayground.rs/), na adresi Kralja Milana 10. Ulaz je slobodan, prijave na meetup stranici.

# 1: Telco data analytics – Imperative and opportunity

Telekom operateri su suočeni sa savršenom olujom zbog rasta saobraćaja, broja i raznovrsnosti uređaja, i kompleksnosti servisa i arhitekture. Operateri imaju sa jedne strane izazov da obezbede nove servise i fenomenalno korisničko iskustvo a sa druge da optimiziraju investicije koje su potrebne za servise i kvalitet mreže. I zbog toga moramo da napustimo postojeći reaktivni mod rada i da postanemo mnogo proaktivniji, da hvatamo i rešavamo probleme pre nego što korisnici postanu njih svesni, pa čak i više – moramo da sprečimo da dođe do problema. Machine learning i napredna analitika su glavni elementi budućih telco poslovnih modela i oni koji tim kompetencama najviše ovladaju biće i najuspešniji.

Natali Delić je CTO telekomunikacionih operatera, Vip mobile (http://vip.rs) u Srbiji i A1 Slovenija , koji su deo A1 grupe iz Austrije. Završila je elektrotehnički fakultet u Beogradu, Master menadzmenta na ekonomskom fakultetu u Beogradu i MBA studije Texas A&M univerziteta iz SAD. Njene glavne oblasti interesovanja su iz domena digitalne transformacije gde veruje da će machine learning, IoT i 5G redefinisati način života i okruženje u kome živimo, i kao menadžer vidi to kao inspirativni izazov za redefinisanje načina rada i upravljanja organizacijama. Njena filozofija je: „If change is constant, opportunities are endless. You are holding the keys of unlocking these opportunities. You just need to dream big and never stop learning.“

#2: Otkrivanje anomalija u telco podacima

U okviru prezentacije biće predstavljena komparativna analiza različitih tehnika koje se mogu koristiti za otkrivanje anomalija u podacima – Autoencodera i Isolacionih šuma. Valentina će nas upoznati sa teorijskim konceptima ovih tehnika, kao i prednostima i manama svake ponaosob, a potom će predstaviti rezultate dobijene njihovom primenom na podacima koji dolaze iz oblasti telekomunikacija.

Valentina Đorđević radi na poziciji Data Scientista u kompaniji Things Solver (http://thingsolver.com/). Uža oblast njenog interesovanja podrazumeva izučavanje problema vremenskih serija i otkrivanja anomalija u podacima. Dataset-ovi na kojima radi dolaze iz telko, retail i bankarskih oblasti. Programira u Pythonu i SQL-u.