Data Science Srbija pravi prve korake u svojoj transformaciji

Kao što smo vas već obavestili novi UO Data Science Srbije je krenuo sa radom pre manje od dva meseca. U tom periodu UO je već stigao da održi dva sastanka Upravnog odbora.

Odluke koje su donesene na prvim sastancima UO

Jedna od bitnijih odluka koja je donesena na drugom sastanku UO jeste da želimo da naš rad bude u potpunosti javan i transparentan. Stoga, možete očekivati da u narednom periodu sa zainteresovanom javnosti delimo neke od zaključaka, mišljenja i dilema. Samim tim želimo da ostavimo prostor za komentarisanje, kao i prekopotrebne kritike i pohvale.

Najbitnije teme kojih smo se dotakli u prethodnom periodu jesu:

 • Biranje nove predsednice Upravnog odbora,
 • (Re)definisanje naše vizije i misije,
 • Struktura naše organizacije u budućnosti;
 • Ovim putem bismo se na prvom mestu zahvalili Natali Delic što je prihvatila da bude prva među jednakima i postane prva dama na čelu našu organizacije.

  Takođe, definisali smo inicijalnu verziju naše nove vizije i misije:

  Vizija

  Želimo da Srbija bude globalno prepoznata po razvoju Data Science struke i svojim stručnjacima, da budemo zemlja gde se biznisi i ekonomija – za rast, razvoj i stvaranje dodatne vrednosti – oslanjaju na znanje zasnovano na podacima.

  Misija

  Podstičemo razvoj Data Science u Srbiji i stvaramo uslove za razvoj eksperata koji praktično primenjuju svoje znanje na dobrobit ekonomije i društva. Zagovaramo Data Science kao nacionalno značajnu oblast specijalizacije Srbije.

  Bitna stvar je da Data Science za nas predstavlja jedan holistički pristup, od arhitekture, inženjeringa, analitike, mašinskog učenja, veštačke inteligencije, ali isto tako i pravnog pristupa, etike, interpretacije informacija (decision intelligence) i ostalih tema vezanih za obradu podataka.

  Data Science Srbija u narednom periodu

  Na kraju, imamo želju da budemo veoma proaktivan UO. Zato nas u narednom periodu možete očekivati u svim većim gradovima Srbije. Na kafi ili meetup-u, sa jednom željom da povežemo čitavu data science Srbije pod jednim krovom i sa zajedničkim ciljem.

  Upravni odbor Data Science Srbije