logo-elastic

Elasticsearch – tema novog meetupa

Posle skoro dva meseca, došlo je vreme da organizujemo novo meetup druženje. Hadoop i Apache Spark su do sada uglavnom dominirali kao tema naših okupljanja, pa smo rešili da to u 2016. godini bar malo promenimo. U narednom periodu ćemo se potruditi da se bavimo gomilom različitih Data Science alata, ali hajde da ne otkrijemo sve odmah.

Tema prvog meetupa u 2016. će biti Elasticsearch. Za one koji možda nisu upoznati, u pitanju je distribuirano serversko rešenje za pretragu teksta bazirano na Apache Lucene. Pored mogućnosti pretrage velikog broja različitih tipova dokumenata, Elasticsearch se odlikuje velikom brzinom koja omogućava dobijanje rezultata maltene u realnom vremenu. Quora, SoundCloud, Netflix i GitHub su samo neki od korisnika Elasticsearch-a.

Konkretnije, na meetupu će biti reči o implementaciji ovog popularnog alata i opcije geolocation za brzu i pouzdanu pretragu baze novinskih članaka u zavisnosti od trenutne lokacije korisnika. Elasticsearch ovo radi veoma brzo i veoma dobro, o čemu ćete imati prilike da čujete više na predavanju.

Predavač će biti Miloš Mandić, back-end inženjer zaposlen u britanskom startup-u Bundle UK. Miloš se bavi implementacijom Machine Learning algoritama i različitih Data Mining tehnika.

Na kraju, ostaje nam samo da kažemo mesto i vreme našeg novog okupljanja. Meetup se održava 18. februara u 18 časova, a lokacija je Startit Centar u Savskoj br. 5. Svoje prisustvo možete da potvrdite preko RSVP-a.

2 replies
 1. baskervilski
  baskervilski says:

  Drugari,

  je l’ ima slajdova sa ove prezentacije?

  Pozdrav,

  Nemanja

 2. Branko Kovač
  Branko Kovač says:

  Ima kod predavača, al ćemo da se potrudimo da ih dobiješ 🙂

Comments are closed.