logo_spark_hadoop

Hadoop i Apache Spark u Srbiji

Posle duže pauze vraćam se pisanju. Prošlo je nešto više od godinu dana od pokretanja bloga i jako sam zadovoljan, a nadam se da ste i vi. Analitika kaže da vas ima mnogo i da ste redovni, tako da je mene malo sramota što ja nisam, ali potrudiću se da to ispravim. Odmah da kažem da ovaj tekst neće biti pun tehničkih detalja, malo ću da vam pišem o Sparku, a malo o tome kako napreduje Hadoop u Srbiji i regionu.

Pre svega, moram da primetim da se o Big Data tehnologijama priča i kod nas, i to mnogo više nego pre godinu dana. Čak su i neke kompanije počele da razmišljaju na tu temu kako bi stvorile ili pojačale konkurentsku prednost. To je kolegu Miloša i mene navelo na ideju da pokrenemo firmu koja se bavi Big Data tehnologijama. Prvi klijenti su nam već ukazali poverenje, pa tako mogu da se pohvalim da smo jedina kompanija koja se usko bavi samo ovim tehnologijama. To znači da će novi tekstovi biti dodatno poboljšani novim iskustvima koje stičemo na projektima. Firma se zove Things Solver. Želim da napomenem da ovaj blog neće postati korporatvni i da će i dalje imati svrhu širenja znanja i svesti o Big Data tehnologijama sa akcentom na Hadoop-u. Za kratko vreme postojanja postali smo partneri sa Hortonworks-om i Clouder-om, pa dodatno možemo da doprinesemo ovom blogu i zajednici. Pored toga, prilično mnogo vremena je uloženo i u testiranje nekih novih tehnologija o kojima će biti reči u narednim tekstovima.

Možete očekivati da će Hadoop Srbija aktivnije sarđivati i sa ostalim IT zajednicam u Srbiji. Naime, bio sam predavač na dve značajne domaće konferencije, #Tarabica i ITKonekt. Pozitivno sam oduševljen odzivom ljudi. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da i mi organizujemo jedan Hadoop događaj. Voleo bih da se jave svi oni koji čitaju blog, a imaju relevantna iskustva kako bi ih podelili ovde.

Na početku sam spomenuo Spark koji je relativno nova tehnologija i za godinu dana je osvojio dosta poena na tržištu Big Data alata. IBM je pre nekoliko dana objavio da će 3500 njihovih developera i istraživača pomoći u dodatnom razvoju ovog alata. Proteklih dva meseca smo se aktivno bavili ovom tehologijom i nismo je još primenili u produkciji, ali se nadam da ćemo uskoro. Spark je jak, jednostavan alat i predlažem da ga testirate. Ako znate Javu, Skalu ili Python, doslovno vam treba 5 minuta da probate najjednostavnije primere koje možete da pronađete na Apache Spark zvaničnom sajtu. Neki kažu da je Spark zamena za Hadoop, uskoro ćete imati priliku da pročitate moje mišljenje o tome na Startit.rs. Stoga neću dalje nastaviti o njemu, ali je sigurno da će Spark dobiti značajno mesto i na ovom blogu.

Kao što sam rekao, voleo bih da vidim i nova lica koja pišu za hadoop-srbija.com, tako da javite se i šaljite na mail sugestije. Imam u planu dosta tekstova i događaja. Nastavljamo da hadupujemo punom parom.