Nedeljno prelistavanje, 13. decembar 2015

Sigurno je da nismo originalni kada je u pitanju ovakav tip tekstova, ali nam se čini da je interesantno dati nekoliko predloga za čitanje iz mora dostupnih tekstova koji se mogu naći na mreži. Današnja lista je isključivo moj izbor, ali se nadam da ćemo za ubuduće naći još ljudi voljnih da podele sve interesantne stvari koje su imali prilike da pročitaju tokom radne nedelje.

A Look into Machine Learning’s First Cheating Scandal – Doping skandal, španska serija ili nešto treće? Nije ni važno – Baidu je brzo priznao da su varali na ovogodišnjem LSVRC takmičenju. Ovaj tekst daje više detalja o tome šta se zaista desilo.

The Hardest Parts of Data Science –  Široko je rasprostranjen stav da su prikupljanje podataka i modelovanje najteži deo posla svakog analitičara. Da li je zaista tako ili je ipak teže definisati problem i metriku?

Inside the GPU Clusters that Power Baidu’s Neural Networks – Još jedan članak u kom se spominje Baidu. Ovog puta je reč o hardveru i infrastrukturi koji pokreće ML mašineriju ovog kineskog pretraživača.

Do we Need Hundreds of Classifiers to Solve Real World Classification Problems? – Na ovom linku možete pronaći evaluaciju skoro 200 različitih klasifikatora implementiranih u različitim programskim jezicima. SVM i neuralne mreže su u vrhu, ali rezultati ovog rada kažu da postoji i neko bolji.

Build Online Image Classification Service with Shiny and MXNetR – Za sve nas koji volimo i koristimo R, evo tutorijala kako napraviti jednostavan servis za prepoznavanje slika.