Prva satRday konferencija u Budimpešti

satRday je nova R konferencija inspirisana veoma popularnim SQLSaturday događajima. U pitanju je jednodnevni skup R profesionalaca zamišljen kao spona između lokalnih okupljanja i internacionalnih konferencija posvećenih ovom programskom jeziku. Prva u niz satRday konferencija će biti održana u Budimpešti 3. septembra 2016. godine.

Ideja o pokretanju satRday je nastala tokom EARL konferencije krajem 2015. godine u Bostonu, a kasnije je zvanično finansijski podržana od strane R konzorcijuma. U toku 2016. godine satRday će biti održan na tri lokacije u svetu – Budimpešti, San Huanu i Kejptaunu.

satRdaysatRday Budapest se održava 3. septembra 2016. godine u novoj zgradi Mađarske akademije nauka uz pomoć lokalne R zajednice. Cena učešća za prijave do 15. jula je 3000 forinti (9,5 evra) za studente i akademske radnike, odnosno 6000 forinti (19 evra) za ostale. Nakon toga, cene će biti 5000 i 10000 forinti. Učešće pokriva prisustvo predavanjima i radionicama, ručak i kafu. No hidden fees!

Među govornicima na konferenciji će se naći Gabor Čardi, konsultant u Mango Solutions i Džerun Ums, istraživač sa Berklija. Obojica iza sebe imaju značajno iskustvo u naučnom radu i autori su oko 70 paketa koji se nalaze na CRAN-u.

Organizatori takođe pozivaju sve zainteresovane R profesionalce da se prijave i budu predavači. Poziv za predavače je otvoren do 3. jula, a rezultati će biti objavljeni 10 dana kasnije. Moguće je prijaviti prezentaciju u trajanju od 20 minuta, 5 minuta ili poster prezentaciju.

Zvanični sajt konferencije na kom je moguće pronaći sve informacije i prijaviti se za učešće se nalazi na adresi http://budapest.satrdays.org/.