Tokom decembra “Data Science karavan” išao je kroz Srbiju

Obišli smo 6 gradova, organizovali isto toliko neformalnih i sadržajem bogatih meetup-a koji su imali za cilj povezivanje i umrežavanje različitih IT profesionalaca, data science stručnjaka, brendova i kompanija,  svih entuzijasta koji bi voleli da nauče više o data science oblasti.

Razmenjivali smo iskustva i ideje, ukazivali na primere dobre prakse i dali priliku onima koji već imaju odlične rezultate, da svoj rad i predstave.

Ono što smo želeli je da jedni drugima ukažemo na načine i mogućnosti transformacije poslovnih procesa i razvoja novih, digitalnih proizvoda i usluga.

Bili smo u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Čačku, Subotici i Beogradu.

Tri cilja su bila pred nama:

  • Predstavljanje udruženja Data Science Srbija
  • Približavanje data science oblasti i data scientist-a kao stručnjaka
  • Prezentovanje primera dobre prakse i konkretnih benefita primene nekih od rešenja

Odziv i podrška bili su sjajni u svim gradovima. Od prvog do poslednjeg meetup-a, imali smo sjajne posetioce, deo namenjen pitanjima i diskusiji bio je jednako bitan deo svake od prezentacija naših predavača.

Posebno želimo da istaknemo i naše predavače, koji su bili najvažniji deo ovog projekta i koji su svojim prezentacijama i iskustvima iz prakse uspeli da približe oblast data science, a zatim i da konkretnim primerima ukažu na značaj, mogućnosti i postignuća koja su već tu.

Među predavačima, ali i među posetiocima bilo je i fakultetskih profesora, što ukazuje na ozbiljnost i posvećenost ovoj temi i u okviru akademske zajednice. Bravo!

Meetup-i su bili i odlična prilika da se najave i planirani događaji za narednu godinu poput Data Science Conference Europe 2020, kao i novi studijski programi na fakultetima.

Ne možemo a da ne pomenemo sve koji su učestvovali i na taj način im se još jednom zahvalimo.

Prva stanica bio je Niš i naši domaćini niški Startup Center.

Data science karavan niš

Bojana Soro iz startup-a Content Insights AD  je kroz uvodno predavanje o data science objasnila osnovne pojmove i primene ove oblasti u poslovanju.

Valentina Đorđević iz kompanije Things Solver je kroz primer iz prakse pokazala kako se kombinacija različitih principa i algoritama mašinskog učenja može uspešno koristiti za strateško planiranje ulaganja i obezbeđivanje stabilnog cash flow-a.

Data scinece karavan Nis

Druga epizoda Data Science Karavana bila je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Posebno želimo da se zahvalimo dekanu prof. dr. Petru Veselinoviću na gostoprimstvu i organizaciji.

Aleksa Radosavcevic iz Comtrade Digital Services je kroz realni primer iz domena Smart Energy ispričao kako se problem može rešiti uz Auto ML.

data science karavan kragujevac

Profesor dr. Vladimir Ranković je osim odličnog predavanja na temu šta je to data science i akcenta na multidisciplinarnosti neophodnoj za praktičnu primenu na rešavanju poslovnih problema, najavio i master studijski program “Večtacka inteligencija u poslovanju” koji je u procesu akreditacije i očekuje se od oktobra 2020. na ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

data science karavan kragujevac

Treći meetup organizovan je u Novom Sadu u tamošnjem Startit centru.

Dusan Jakovetic, docent na Faculty of Sciences je nakon kratkog uvoda u osnovne data science pojmove pokazao nekoliko primera primene na kojima je radio u okviru Master of Science in Applied Mathematics studijskog programa i Naučno-istraživačkog projekta I-BiDaaS Horizon.

Oskar Marko, istraživač na BioSense Institute je prikazao na nekoliko primera kako oni rešavaju svakodnevne probleme i pomažu poboljšanju prinosa u poljoprivredi.

data science jaravan novi sad

U Čačku nam je domaćin bio Naučno tehnološki park Čačak, a odlično predavanje su održali Nenad Stefanovic profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu i Stefan Jovanovic Data scientist u kompaniji Nordeus.

data science karavan cacak

Nastavili smo do Subotice. Mesto okupljanja bio je Ekonomski fakultet. 

Kroz dva konkretna primera približili smo učesnicima kako Data Science projekti izgledaju u praksi.

Dusica Vilov (Infostud grupa) i Valentina Đorđević  održale su fantastična predavanja. Ovo je bila prilika da i profesor  Mirko Savic predstavi novi master program Advanced Data Analytics in Business.

data science karavan subotica

Poslednja stanica bio je Beograd i  ICT Hub.

Valentina Đorđević je svoje predavanje održala i na završenom meetup-u.

Tatjana Kecojevic direktor Sister Analyst  je otvorila meetup porukom o neophodnosti da se adresira data literacy kroz neformalno obrazovanje i time data pismenost učini dostupnom širokom spektru ljudi različitog znanja i iskustva.

data science karavan beograd

Aleksandar Linc-Djordjevic član UO Data Science Srbija i project manager Data Science Conference je ovog puta stavio svoju data scientist kapu i podelio sa nama primer iz finansijske industrije i pametnog upravljanja bankomatima.

Aleksandar je ovom prilikom i najavio Data Science Conference Europe 2020 i start blindbird prodaje karata. Konferencija naredne godine obara sve rekorde, tako da imate i sve preporuke da na radar obavezno stavite ovaj događaj.

Time smo završili naš prvi Data Science Karavan.

Utiske još uvek sumiramo i sigurno ćemo sve zaključke razraditi i u akcionom planu za 2020 godinu.