Open-data

UNDP Izazov otvorenih podataka

Program UNDP u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu objavljuje Izazov otvorenih podataka.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu objavljuje Javni poziv u vidu izazova za predlaganje inovativnih ideja, a na osnovu podataka koje nude javne institucije i organizacije, dostupnih na Portalu otvorenih podataka.

Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća, da se prijave i ponude inovativna rešenja za različite društvene probleme, kako bi odluke bile donošene na osnovu podataka i informacija, a građani Srbije imali priliku da koriste inovativne usluge.

Raspisana su tri izazova:

  1. Unapređenje dostupnosti medicinske opreme, na osnovu podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“,
  2. Upoznajte opštine u Srbiji, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku i Agencije za privredne registre,
  3. Informisanje građana o nivoima i promenama elektromagnetskog polja, na osnovu podataka Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Biće nagrađene tri ideje, za svaki izazov po jedna. Podrška za razvoj pojedinačnog rešenja može da iznosi maksimalno 10.000 američkih dolara. Konačni iznos sredstava će biti dogovoren između pobednika izazova i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u zavisnosti od kompleksnosti rešenja i procenjene tržišne vrednosti.

Više o pravilima učešća pronađite u tekstu Izazova otvorenih podataka. Tekst izazova preuzmite ovde: http://www.undp.org.rs/download/tmp/UNDP_Izazov otvorenih podataka.pdf.
Prijavni formular možete preuzeti ovde: http://www.undp.org.rs/download/tmp/Formular za prijavu na izazov otvorenih podataka.docx.

Rok za prijavu ideje je 28.2.2019. godine.

Povodom drugog izazova „Upoznajte opštine u Srbiji“ biće organizovan meetup 18. januara u prostorijama Startit centra, Savska 5, od 15 h. Povodom trećeg izazova „Informisanje građana o nivoima i promenama elektromagnetskog polja“ biće organizovan meetup 22. januara u prostorijama Startit centra, Savska 5, od 14 h. Cilj meetupa je da na jednom mestu okupi tech zajednicu, koja poseduje tehničke veštine za upotrebu navedenih podataka, kao i one koji prepoznaju vrednost podataka i imaju ideju, ali nisu sigurni kako bi rešenje moglo da se razvije.

Prijavite dolazak na prvi meetup do 17. januara preko sledećeg linka: https://bit.ly/2GT6m31.

Prijavite dolazak na drugi meetup do 21. januara preko sledećeg linka: https://bit.ly/2slQ1JU.

Za eventualna pitanja ili nedoumice pišite na datachallenge.rs@undp.org.