Znanja i veštine za rad sa big data

“Bez big data tehnologija kompanije će ostati slepe i gluve” Goffrey Moore

Još davne 1988. godine kada sam se ja tek rodila, Šošana Zubof je u svojoj knjizi ” In the Age of the Smart Machine: The Future and Power of Work” ukazala na to da će zaposleni morati da razvijaju nove veštine i znanja u skladu sa razvojem novih tehnologija koje često podrazumevaju potpuno novi način razmišljanja… Danas, u big data eri, to postaje očigledno svim onim kompanijama koje primenjuju big data tehnologije i zaposlenima koji rade sa njima!

Podaci su sami za sebe, u svom izvornom obliku bezvredni. Put od podataka preko informacija, znanja, odluka do vrednosti je dug i zahteva posebna znanja i veštine. Zaposleni su i dalje ključni – oni su ti koji kreiraju vrednost, dok big data tehnologije predstavljaju omogućavajući faktor i podršku… Kao što je poznati autor Chen koji piše o big data tehnologijama napisao u knjizi “Big Data – Related Technologies”, “big data tehnologije predstavljaju nadogradnju mozga zaposlenih, a nikako zamenu”.

Od zaposlenih koji rade sa big data tehnologijama se očekuju takozvana hard (čvrsta) znanja i veštine kao što su:

 • primenjena matematika
 • statistika
 • programski jezici
 • analitika
 • modeliranje podataka
 • data mining
 • mašinsko učenje

Ali, isto tako, od njih se očekuju i određena soft (meka) znanja i veštine:

 • poznavanje poslovanja
 • komunikacija
 • timski rad
 • intuicija da se postave prava pitanja
 • kreativnost i inovacije
 • skepticizam i znatiželja
 • avanturizam
 • prosuđivanje

Slobodno možemo reći da stručnjaci koji rade sa big data tehnologijama treba da imaju osobine takozvanog T oblikovanog profesionalca: oni moraju imati dubinsko/ekspertsko znanje iz jedne oblasti (vertikalna linija slova T) dok istovremeno treba da raspolažu znanjima i veštinama iz drugih oblasti i disciplina (horizontalna linija slova T) čime su osposobljeni za saradnju sa drugim ekspertima u kompaniji.

 

T PROFESIONALAC

Zaposleni koji rade sa ogromnim količinama podataka moraju posedovati ekspertizu iz matematičkih i tehničkih oblasti, ali moraju imati statističke veštine, kao i takozvani X faktor koji je u ovom slučaju intelektualna radoznalost – vizija o podacima. U praksi, jednu od ključnih prepreka za uspešnu primenu big data tehnologija predstavlja upravo nedostatak ovakvih talenata, odnosno zaposlenih koji poznaju matematiku, statistiku, programiranje, ali i poslovne procese i aktivnosti. McKinsey institut procenjuje da će do 2018. godine u US nedostajati od 140.000 do 190.000 profesionalaca iz oblasti analitike i oko 1.5 miliona big data stručnjaka za sve pozicije – od menadžera do analitičara.

Kada sam 2013. godine pisala rad “Istraživač podataka – zanimanje za 21. vek”, u Srbiji su retke bile kompanije koje su oglašavale radne pozicije “Data Scientist” i slično. Danas, 2 godine kasnije ja već mogu nabrojati na prste jedne ruke ljude koje lično poznajem a koji rade sa big data tehnologijama na pozicijama Big Data Consultant (naš Darko – osnivač ovog bloga), Big Data Expert, Big Data Analyst, Data Scientist. Sve više su i sami oglasi kompanija usmereni na ove pozicije, što je dobar pomak… Značajno je istaći da u svetu postoje brojni fakulteti koji nude obrazovne programe i kurseve posvećene big data tehnologijama.  Na sajtu http://datascience.community/colleges je formiran jedinstveni spisak svih univerziteta koje nude obrazovne programe na svim nivoima (osnovne, master, doktorske studije) posvećene radu sa big data tehnologijama. U novembru 2014. godine broj takvih univerziteta je iznosio 211. Danas sam opet pristupila ovom sajtu dok sam pisala ovaj tekst i vidim da se broj povećao na 279. Dakle, za 5 meseci 68 novih programa posvećenih big data tehnologijama. Za svaku pohvalu!

Stanje u Srbiji nije baš sjajno… Za sada znam za samo jedan fakultet u Beogradu koji se aktivno bavi ovim tehnologijama… tako da oni koji to žele da nauče, moraju da se dovijaju na različite načine! Ovaj blog predstavlja jedan od neformalnih vidova razmene znanja između onih koje ova tema zanima tako da slobodno pišite, pitajte, predlažite naredne teme! Ono što je sigurno jeste da ako svako od nas big data-ša (jer ako ovo čitate onda to zaista i jeste) da mrvicu sebe, već će biti bolje!!!

Kako bi Darko, osnivač bloga, rekao – Hadupujmo zajedno! 🙂

3 replies
 1. Zana
  Zana says:

  Dragi moji,
  STanje u BiH je jos gore po ovom pitanju! Drago mi je da sam naisla na ovaj blog. Na jednom privatnom univerzitetu na kojem inace radim kao predavac i zavrsavam PhD unutar naseg Business Centra pravim jedam mali workshop na temu BigData. Namjenjen je poslovnim ljudima da ih upoznam sa osnovnim konceptima BigData i poslovne analitike te kratko kako se moze postati Data Scientist i sta taj posao zapravo predstavlja. Ako mi imate predloziti jos neke sources, websites itd bila bih Vam zahvalna da posaljete na mail ako nije problem…unaprijed zahvalna i super jer blog!

Comments are closed.